Nigeria Current Affairs Questions And Answers 2020 (Up to Date)

Nigeria Current Affairs Questions And Answers 2020 (Up to Date). Latest Nigeria Current Affairs Questions & Answers. Nigeria Current affairs 2018 and 2019 PDF Quiz Questions and Answers free download.

Nigeria Current Affairs Questions And Answers

If you have ever imagined how to practice free current affairs past questions and answers for fun, job interviews, scholarship examinations or politics aptitude test, then this article is for you.

This page contains the Hottest Nigeria And General current affairs questions and answers up to 2020. You may as well scroll to the end of this article for Online current affairs Quiz. Happy reading

Latest Nigeria Current Affairs Quiz Questions and Answers – 2020

2020 Nigeria Current Affairs Quiz Questions & Answers

1. How many ethnic groups do we have in Nigeria?

Answer: 250 ethnic groups

2. Who is the current chief of justices of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

3. In Nigeria, democracy day is now celebrated on.,

Answer: June 12

4. Which is the most populated country in the world?

Answer: China, with 1.4 billion residents

5. Who was the first Nigerian female psychiatrist?

Answer: Dr. Bertha Johnson

6. Nigeria’s Inspector General of Police is?

Answer: Adamu Mohammed

7. Which is the second largest continent in the world?

Answer: Africa, coming after Asia

8. The hottest region in the world is called?

Answer: The Sahara Desert

9. Who is the current chairman of ECOWAS?

Answer: President Muhama don Issoufou of Niger Republic.

10. Which African country first gained independence?

Answer: Liberia in 1847

11. Who is Nigeria’s current speaker of House of Representatives?

Answer: Femi Gbajabiamila

12. Who was the first writer of English Dictionary in the world?

Answer: Mr. Samuel Johnson

13. Who is Nigeria’s Minister of Power?

Answer: Sale Mamman from Taraba State

14. Who was the first President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe, Oct. 1st, 1960 – Jan. 15th, 1966

15. Blue in the Nigerian Police flag represents?

Answer: Love, loyalty and unity

16. The first awarded Archbishop in Africa?

Answer: Benson Andrew Idahosa

17. The separation of powers simply means.

Answer: Checks and Balances

18. What is a 70 years anniversary called?

Answer: Platinum

19. What does the acronym ICAO stand for?

Answer: International Civil Aviation Organisation

20. Who was Nigeria’s first inspector General of Police?

Answer: Mr. C. W. Duncan, 1930 – 1935

21. Who is the current Sultan of Sokoto caliphate?

Answer: Muhammadu Salad Abubakar

22. Who is the current Governor of Central Bank of Nigeria?

Answer: Godwin Emefiele

23. Who is Nigeria’s Minister of Education?

Answer: Adamu Adamu from Bauchi State

24. What does the acronym ECOMOG means?

Answer: Economic Community Monitoring Group

25. Which is the highest mountain in Africa?

Answer: Mount Kilimanjaro in Tanzania

26. When did Nigeria break diplomatic relations with Israel?

Answer: 1972

27. Who created the Nigerian Council?

Answer: Frederick Lugard

28. What country does Nigeria share borders within the West?

Answer: Republic of Benin

29. Who is the current Senate President of Nigeria?

Answer: Ahmed Ibrahim Lawan

30. Which continent is the smallest in the world?

Answer: Australia

31. What agency is the Economic Commission for Africa part of?

Answer: UNO (United Nations Organisation)

32. Who what set of people does political sovereignty belongs to?

Answer: The Government

33. What region was created by the facilitation of the NCNC?

Answer: Mid-West Region

34. For what reason was Nigeria suspended from the Commonwealth in 1995?

Answer: Political Reasons

35. Who was the first Senate President of Nigeria?

Answer: Dr. Nnamdi Azikiwe

36. Who was the first governor-general of colonial Nigeria?

Answer: Lord Lugard

37. People who live by selling labour in the Marxist theory are called?

Answer: Proletariats

38. Who formed the first political party in Nigeria?

Answer: Herbert Macaulay

39. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic Party (NNDP)

40. When did the Duke and Duchess of Sussex leave the royal family?

Answer: January 2020

41. When was paper currency introduced in Nigeria?

Answer: 1918

42. How many Local Government Areas are in Nigeria?

Answer: 774

43. Which state in Nigeria has the largest number of Local Government Areas?

Answer: Kano State with 44 LGAs.

44. What does the term MDGs stands for?

Answer: Millennium Development Goals

45. When did the Federal Military Government abolish the four regions?

Answer: 1966

46. How many countries constitute the Economic Community of West African States?

Answer: 16

47. Which country was the last to win independence from colonial rule?

Answer: Angola

48. A country made up of semi-autonomous units is called.

Answer: A confederation

49. What is the ultimate aim of political parties?

Answer: To acquire and exercise power

50. What system of Government is political power inherited?

Answer: Monarchy

51. Which is the largest city in Nigeria?

Answer: Lagos

52. How many states were created by General Yakubu Gowon in Nigeria, May 1967?

Answer: 12 states

53. Who was the first Executive President of Nigeria?

Answer: Alhaji Shehu Shagari

54. When was facebook founded?

Answer: February 4, 2004

55. How many regional divisions does Africa have?

Answer: (Six Regional Divisions)

56. Who is the current managing director of NNPC?

Answer: Maikanti Baru

57. Who is the current Chief Justice of Nigeria?

Answer: Ibrahim Tanko Muhammad

58. Who was the longest serving senate President of Nigeria?

Answer: David Mark

59. Who is the current Prime Minister of the United Kingdom?

Answer: Boris Johnson

60. Who is the current Secretary-General of the United Nations?

Answer: Antonio Guterres

61. Who is the longest serving Prime Minister of Israel?

Answer: Benjamin Netanyahu

62. Which state in Nigeria has the smallest number of LGAs?

Answer: Abuja, with only seven LGAs.

63. When was the United Nations Organisation formed?

Answer: 25th April 1945

64. The first woman to become a governor in Nigeria is?

Answer: Mrs. Virginia Etiaba, Anambra State

65. What does the acronym NUPENA means?

Answer: National Union of Petroleum Engineers and Natural Gas

66. Who is the current INEC Chairman?

Answer: Prof. Mahmood Yakubu

67. THe first female Brigadier in Nigeria?

Answer: Ronke Kale

68. Who released Nelson Mandela when he was arrested as an apartheid prisoner?

Answer: President Fredrick Declerk

69. Who is the current Chairman of UNO?

Answer: Bankie Moore from South Korea

70. Which state has the highest percentage of contribution to oil revenue in Nigeria?

Answer: Delta State

71. What is the motto of Nigeria?

Answer: Unity and Faith, Peace and Progress

72. How long does it take the earth to complete one revolution?

Answer: 365 days

73. When was the first refinery in Nigeria built?

Answer: 1965

74. When was the Federal Capital Territory created?

Ans: February 3rd, 1976

75. Who was Nigeria’s First Military Head of State?

Ans: General Yakubu Gowon

76. Who was known as the King of Afro beat in Nigeria?

Ans: Mr Fela Anikulapo Kuti

77. Where was the the United Nations Organisation formed?

Ans: San Francisco, April 1945

78. How was Sir Dele Giwa killed?

Ans: Through letter bomb

79. When was the Central Bank of Nigeria established?

Ans: 1958

80. Which authority heads the Nigerian Judiciary?

Ans: The Chief Justice of Nigeria

81. Who was the first Sultan of Sokoto?

Ans: Shehu Usman Danfodio

82. When was Nigerian Airforce established?

Ans: In 1964

83. Who was the last governor before Nigeria’s independence?

Ans: Sir James Robertson

84. Who was the first managing director of NNPC?

Ans: Chief R.A Marinho

85. When did the first world war take place?

Ans: 1914-1919

86. Which is the second most populated country in the world?

Ans: India, following China with a population of 1,806.6 billion people.

87. When did the Nigerian civil war begin?

Ans: July 6,1967

88. The award of honour GCFR is meant for?

Ans: Head of States only

89. What is the motto of the Nigerian Police?

Ans: The police are your friend.

90. When did the second world war take place?

Ans: 1939-1945

91. What age is the life expectancy of a Nigerian man?

Ans: 52years

92. What does the red eagle on the Nigerian coat of arms depict?

Ans: Strength

93. What is the official language of Nigeria?

Ans: English Language

94. When was Nigeria declared and recognized as a nation?

Ans: October 1, 1960

95. How many continents are there in the world?

Ans: Seven continents

96. What does the colour yellow in the Nigerian police flag signify?

Ans: Discipline and resourcefulness

97. Who is Nigeria’s current minister of finance?

Ans: Zainab Ahmed from Kaduna State.

98. Who was the first secretary general of United Nations Organisations?

Ans: Tryg Velie from Norway

99. When was the current president of Nigeria born?

Ans: 17 December 1942

100. How many senators make up the national assembly of Nigeria?

Ans: 109 senators

101. How many senatorial districts are the 36 states divided into?

Ans: Three senatorial districts

102. How many members does the house of representative of Nigeria have?

Ans: 360 members

103. Who was the first house of representative member?

Ans: Sir Fredric Metcalfe

104. Which is the highest mountain in the world?

Ans: Mount Everest, 29,028 feet tall

105. Who were the first Europeans to come to West Africa?

Ans: Portuguese

106. When did the outbreak of American civil war take place?

Ans: 1848-1861

107. Who was the first president of the United States of America?

Ans: George Washington

108. Who was the National president of Nigeria?

Ans: Chief Olusegun Obasanjo

109. What does the green in the Nigerian police flag represent?

Ans: Energy and life

110. How many regional divisio0ns are there in Africa?

Ans: Five regional divisions

111. How many countries make up Middle Africa?

Ans: Nine African countries

112. When did Nigeria become a British colony?

Ans: 1914

113. Where is the Kainji Dam in Nigeria located?

Ans: Niger State

114. How many states make up the South-South geo-political zone in Nigeria?

Ans: Six states

115. When did the current president of Nigeria resume duties?

Ans: May 19, 2015

116. What is the state of origin of the president of Nigeria?

Ans: Katsina State

117. Who was the first female NAFDAC Chairman?

Ans: Prof. Dora Akunyili

118. Who invented the light bulb?

Ans: Thoma Edison

119. What was the first ever produced Nollywood movie?

Ans: Palaver, produced in 1926

120. Who is the Vice President of Nigeria?

Ans: Oluyemi Osibanjo

121. When did the former president Umaru Yar’Adua die?

Ans: May 6, 2010

122. What discovery are the Lander brothers known for?

Ans: Discovering the source of River Niger

123. Who discovered the African continent?

Ans: Prince Henry the explorer from Portugal

124. When was slave trade first abolished?

Ans: In 1803, Denmark-Norway

125. Who invented the motor car?

Ans: Karl Benz, 1885

126. What is the coldest planet in the Solar system?

Ans: Neptune

127. Which is the highest court of law in Nigeria?

Ans: Supreme court of Nigeria

128. Who was the first governor of Central Bank of Nigeria?

Ans: R.A Feton

129. When Nigerian football premiere league formed?

Ans: 1972

130. What is the hottest planet in the solar system?

Ans: The Venus

131. Which is the oldest degree awarding university in Nigeria?

Ans: University of Ibadan

132. Who was the first female Professor in Nigeria?

Ans: Elfrida Adeho

133. Which courts are the lowest in Nigeria?

Ans: Magistrate, District and customary courts

134. When was GSM introduced in Nigeria?

Ans: 2001

135. Who was the first indigenous speaker of the House of Representative?

Ans: Jaja Wachuku, 1959.

136. Who was the first vice president of Nigeria?

Ans: Alex I. Ekwueme

137. How long does it take the Mars to complete one revolution?

Ans: 687 days

138. Which of Nigeria’s past president is also known as an ambassador for peace?

Ans: Dr Goodluck Jonathan

139. Who is Nigeria’s Minister of transportation?

Ans: Rotimi Amaechi

140. When was Nigeria’s currency changed to naira and kobo?

Ans: January 1st, 1973

141. When was google founded?

Ans: 4th September 1998

142. Who discovered the internet?

Ans: Robert E. Kahn and Vint Cerf

143. When did Donald Trump assume duties as President of America?

Ans: 20th January 2017

144. Who is the inventor of the computer?

Ans: Charles Babbage

145. Who is known as the fastest man in the world?

Ans: Usain Bolt

146. What is the most common natural resource in Nigeria?

Ans: Petroleum

147. When was the first modern Olympics held?

Ans: In 1896, Greece

148. How many countries are in Europe?

Ans: 44 countries

149. Who was the first African Bishop?

Ans: Bishop Samuel Ajayi Crowther

150. Who is the richest man in the world?

Ans: Jeff Bezos, founder of Amazon

Current Affairs Questions and Answers About Government and Society

(1) A human community that is usually cohesive and homogeneous is

(A) nation

(B) kinship

(C) clan

(D) nation

(2) Which of the following made the earliest contact with the Nigerian society?

(A) British

(B) Portuguese

(C) french

(D) German

(3) Under the 1963 republican constitution, the president exercised?

(A) judicial power

(B) executive power

(C) nominal power

(D) concurrent powers

(4) The principal of federal character was first enunciated in the

(A) 1989 constitution

(B)1963 constitution

(C) 1999 constitution

(D) 1979 constitution

(5) Between 1960 and 1966 Nigeria was governed under the

(A) presidential system

(B) Westminster system

(C) confederal system

(D) unitary system

(6) One major factor that differentiate the presidential from the parliament system is

(A) separation of power

(B) judicial independence

(C) passage of bills

(D) party system

(7) A major feature of the policy of deregulation in Nigeria is the

(A) enthronement of market forces mechanism

(B) increasing dominance of the economy by the state

(C) proliferation of public cooperation

(D) phenomenal increase in direct foreign investment

(8) Bicameral legislature exists:

(A) where camera men are allowed to cover the proceedings of legislature

(B) to prevent the concentration of power in one legislature house

(C) to provide jobs for more politicians

(D) to ensure that just laws are passed

(9) A major issues that distinguishes pressure groups from political parties is
(A) membership

(B) the objective

(C) the voting pattern

(D) the ideology.

(10) Equality before the law is component of

(A) separation of powers

(B) checks and balanced

(C) the rule of law

(D)constitutional law

(11) A law passed by the legislature and assented to by the executive is

(A) an act

(b) a presidential proclamation

(C). A decree

(D) a legislative order

(12) The principles of checks and balances empowers the judiciary to

(A) invalidate the actions of other arms

(B) administer the criminal justice system

(C) abrogate the law

(D) apply the law

(13) In a parliamentary, the term shadow cabinet is often used to refer to

(A) back benchers in the house

(B). Deputy prime minister and assistant ministers

(C) rebellious members of the ruling party

(D) portfolio designates. Of the party in opposition.

(14) The fundamental assumption on which the idea of the rule of law is based is

(A). Supremacy at the constitution

(B)rationality of human being

(C) quality of human being

(D) love for social justice.

(15) Association whose main interest is to influence public policies without attempting to capture state power are

(A) communal group

(b) trade union

(c) political parties

(D) pressure group

(16) Multilateralism in Nigeria foreign policy entails

(A) Africa being the centre piece of Nigeria foreign policy

(B) Non-aligned posture in international affairs

(C) quest for a permanent membership

(D) membership of international organisation.

(17) The set of policies on the basis of which countries interact with one another is called

(A) diplomacy

(B) foreign policy

(C) National policy

(D)international relations

(18) After the defeat of Germany in world war 1, her former colonies were administered under the league of nation as

(A) occupy territory

(B) trust territories

(C)crown colonies

(D) protectorates

Answers:

1D 2B 3C 4D 5B 6A 7A 8D 9B 10C 11A 12A 13D 14C 15D
16D 17B 18B

List of Ministers in Nigeria

PortfoliosName(s)
Minister of PetroleumPresident Muhammadu Buhari
Minister of Mines and Steel DevelopmentDr. Uchechukwu Ogah
Minister of FCTMuhammed Musa Bello
Minister of Niger DeltaSen. Godswill Obot Akpabio
Minister of Labour & EmploymentChris Ngige
Minister of Environment (State)Sharon Ikeazor
Minister of EducationAdamu Adamu
Minister of Industry, Trade and Investment, StateAmb Maryam Katagum
Minister of Petroleum (State)Timipre Silva
Minister of Special DutiesSen. George Akume
Minister of Agriculture (State)Mustapha Baba Shehuri
Minister of Power (State)Godwin Jedi-Agba
Minister of Niger Delta (State)Festus Keyamo
Minister of Science and TechnologyOgbonnaya Onu
Minister of HealthDr. Osagie Ehanire
Minister of Budget and National Planning (State)Clement Ikanade Agba
Minister of Industry, Trade and InvestmentOtunba Adeniyi Adebayo
Minister of Foreign AffairsGeoffrey Onyeama
Minister of CommunicationDr. Ali Isa Pantami
Minister of Education (State)Emeka Nwajuba
Minister of Water ResourcesSuleiman Adamu
Minister of Finance, Budget and National PlanningZainab Shamsuna Ahmed
Minister of EnvironmentDr. Mohammad Mahmoud
Minister of AgricultureMohammed Sabo Nanono
Minister of DefenceMaj. Gen. Bashir Magashi (rtd)
Minister of AviationHadi Sirika
HAGF and Minister of JusticeAbubakar Malami
Minister of FCT (State)Ramatu Tijani Aliyu
Minister of Information and CultureLai Mohammed
Minister of Transportation (State)Gbemisola Saraki
Minister of Works and HousingBabatunde Raji Fashola
Minister of Health (State)Adeleke Mamora
Minister of Science & Tech (State)Mohammed A. Abdullahi
Minister of Foreign Affairs (State)Amb. Zubairu Dada
Minister of Mines & Steel DevelopmentOlamilekan Adegbite
Minister of Labour (State)Sen. Omotayo Alasuadura
Minister of InteriorRauf Aregbesola
Minister of Youth and SportsSunday Dare
Minister of Women AffairsDame Pauline Tallen
Minister of TransportationRotimi Amaechi
Minister of Police AffairsMohammed Maigari Dangyadi
Minister of PowerEngr. Sale Mamman
Minister of Works and Housing, (State)Abubakar D. Aliyu
Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social DevelopmentSadiya Umar Faruk

Latest Nigeria Current Affairs Questions And Answers

Nigeria Up To Date Current Affairs

PART ONE:

1 Who was the first woman to be a pilot?  Answers: Mrs. Chinyere Onyemucheya.

2. Who was the first woman to drive a car? Answers:  Mrs. Olufunmiloyo Ramsome Kuti

3.  Who was the first woman to be a Judge in Nigeria? Answers:  Mrs. Rosemary Ukeje.

BLOGGING, MARKETING AND SEO VIDEOS

4. Who was the first Nigerian to speak a foreign language? Answers:  Obi Esigie of Benin.

5. Who is the youngest Governor to rule in Nigeria?

Answers:  Chukwuebuka  Anisiobi is the youngest Governor to rule in Nigeria. He ruled at the age of 16 in Lagos State after winning the competition set by the Governor’s wife in Lagos State students on the 6th June 2001.

Read Also: Online current affairs and jobs questions and answers

6. Who was the youngest Judge in the whole world? Answers:  John Payton.

John Payton was only 18 when he won the election and landed in the Guinness Book of World Records for being the world’s youngest judge, a record he still holds. But over the years he has gained a statewide reputation for creative handling of truancy cases in East Plano, the Dallas Morning News reports

7. What is  the name of the oldest bride in the world? Answers: Minnie Munro. She married at the age of 102 in point Clare, NSW, Australia.

8. What is the name of the oldest groom in the world? Answers: Harry Stevens. He married 81-year-old Thelma Lucas at the Caravilla retirement Home at the age of 103.

9. Who formed the first political party in Nigeria? Answer: Herbert Macauly

Olayinka Herbert Samuel Heelas Badmus Macaulay (14 November 1864 – 7 May 1946) was a Nigerian nationalist, politician, surveyor, engineer, architect, journalist, and musician and is considered by many Nigerians as the founder of Nigerian nationalism.

10. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent? Answer: Strength

What the Nigeria coat of arm stands for?
The black shield represents Nigeria’s fertile soil, while the two supporting horses or chargers on each side represent dignity. The eagle represents strength, while the green and white bands on the top of the shield represent the rich soil. The red flowers at the base are Costus spectabilis, Nigeria’s national flower.

11. When was NCDC Established?

Answer: NCDC Stands for Nigeria Centre for Disease Control and it was established in the year 2011 in response to the challenges of public health emergencies and to enhance Nigeria’s preparedness and response to epidemics through prevention, detection and control of communicable and non-communicable diseases.

Read Also: Online current affairs and jobs questions and answers

Nigeria Government Current Affairs Questions And Answers

PART 2:

1. Traditional rulers were restricted to ceremonial rules by the local government reforms of
a. 1966 b. 1976 c. 1984 d.1987

2. A parliamentary system, who ensures that members are in the house to vote on major issues
a. Party leaders
b. Speaker of the House
c. Clerk of the House
d. Whip

3. A system in which no single person serves as the chief executive is known as

a. Republican b. Revolutionary
c. Collegial d. Parliamentary

a. Republican refers to An advocate of a republic, a form of government that is not a monarchy or dictatorship, and is usually associated with the rule of law.

b. A revolutionary republic is a form of government whose main tenets are popular sovereignty, rule of law, and representative democracy.

c. A collegial executive is a government in which power is vested in a committee.

d. A parliamentary system of government means that the executive branch of government has the direct or indirect support of the parliament.

e. A presidential system is a democratic and republican system of government where a head of government leads an executive branch that is separate from the legislative branch

Parliamentary system of government is that in which the head of state is distinct from the head of government. Both offices and functions attached to two individuals. The answer is D.

4. A social system in which power is derived from control over land is called
a. Oligarchy b. Feudalism
c. Socialism d. Welfarism

A social system in which power is derived from control over land is called B.

5. Rule of Law refers to situation in which
a. Lawyers are the rulers
b. Laws are supreme
c. The judiciary is independent
d. Parliament makes laws

6. An important principle of the civil service is
a. Authoritarianism b. Anonymity
c. Nepotism d. Partisanship

7. Which of these constitution recognized local government as the third tier of government
a. The 1946 Constitution
b. The 1960 constitution
c. The 1963 constitution
d. the 1979 constitution

8. A condition for judicial independence is the appointment of judges by the
a. Civil service commission
b. Judicial service Commission
c. Low Review Commission
d. The 1979 constitution

9. The minorities Commission appointed in Nigeria in 1957 recommend that
a. More states should be created in the federation
b. No more states should created before independence
c. Nigeria should revert to a unitary structure
d. the legislature should Legislate for the minority areas e the minorities should constitute one state

10. The second military coup detat in Nigeria took place on
a January 15, 1966

b. October 1, 1966
c. July 29, 1966 d. July 29, 1975
e. February 13, 1976 55

Read Also: All ongoing scholarships in Nigeria

11. One of these was in existence before the outbreak of the second world war
a. The OAU b. The League of Nations
c. The UNO
d. The Commonwealth of Nations
e. ECOWAS

12. An important advantage of creating more constitution in a federal state is to
a. Enhance the People’s participation
b. Enable ambitious Politicians gain political power
c. Make the states gain more power from the federal government
d. Curb the excess of the federal government

13. Under the Presidential system
a. The party with the majority of seat forms the Executive
b. There is the principle of collective responsibility
c. The president may come from any of the parties
d. The states take instruction from the federal government.

14. Public opinion is important because it
a. Tells government what action it must take
b. Lets government know what the people want
c. Allows Police to manage crisis
d. Mothers the minorities in resource lean areas
e. Guarantees people’s freedom and rights

15. Bicameral legislature exists
a. Where two cameras are used to monitor court proceedings
b. To prevent the concentration of power on legislative house
c. To provide jobs for more politicians
d. To ensure that just laws are passed

16. Africans were first elected to the legislative
council in British West Africa in a. Ghana b. Sierra Leone
c. The Gambia d. Nigeria.

17. One of the functions of the Ministry of external affairs is the
a. Deportation of illegal aliens
b. Issuance of Passports
c. Defence of the Country’s Borders
d. Promotion of national interests

18. The leader of the Northern People’s congress was
a. Yakubu Maitama Sule
b. AbubakarTafawa Balewa
c. Aminu Kano
d. Ahmadu Bello

19. The idea of democracy started with the
a. Romans b. Pensions d. Egyptians

20. In the Marxist theory, those who live by selling their labour are called
a. Bourgeoisie b. Proletariats c. Feudal lords d. S
laves.

Read Also: Ongoing job recruitments in Nigeria

21. Which of the following is NOT an acceptable means of achieving democracy?
a. Referendum b. Recall
c. Initiative d. Riots

22 The branch of government responsible for implementing laws is the
a. Executives b. Legislature d. Police

23. In a democracy, sovereignty is vested in

a. The community b. Public officials c. Judges d. The head of State e. The Legislature
56

24. Universal Adult Suffrage means all
a. Adult citizens can vote b. Citizens vote
c. Qualified citizens can vote d. Literate citizens can vote
e. Adult males can vote

25. A bill that applies to the whole population and is intended to promote the general welfare is called
a. A private bill b. A decree
c. An Appropriation bill
d. A public deal e. An edict

ANSWER KEY
1. B  6.B  11.B  16.A    21D
2. D  7.D  12.A  17. D  22.A
3. D  8.B  13.C  18. D  23.A
4. B  9.A  14.B  19. C   24.C
5. B  10.C 15.B  20. B  25.C

Nigeria’s Identify And History Current Affairs Questions

PART 3:

About Nigeria

Nigeria is a country which has the highest population in Africa continent. Which is proved by the 21st to 25th March, 2006 population census. Nigeria’s population was estimated to be about 190.9 million (2017) and As of 2019, the estimated population of the country is over 200.96 million, ranking 7th in the world.

Nigeria, which is officially known as The Federal Republic of Nigeria, stands as a boarder, Benin Republic on the west, Cameroon on the east, Gulf of Guinea on the south, Niger to the north.

Currently, Nigeria is made up of 36 STATES and the Federal Capital Territory (FCT).
With 109 senatorial districts, 360 federal constituencies, 990 state constituencies, 774 local governments,
8810 wards.

Names of Former Colonial Masters in Nigeria

This are the names of Nigeria former colonial masters.
They are:

  • Sir Frederick Lord Lugard ruled from 1900 to 1919.
  • Sir Hugh Clifford ruled from 1919 to 1925.
  • Sir Creamer Thompson, who ruled from 1925 to 1931.
  • Sir Donald Cameroon, who ruled from 1931 to 1935.
  • Sir Bernard Bourdilion. who ruled from 1935 to 1943.
  • Sir Anthony Richard. Who ruled from 1943to 1948.
  • Sir John McPherson. Who ruled from 1948 to 1958.
  • Sir James Robertson. Who ruled from 1958 to 1960.

About Frederick Lord Lugard

Frederick John Dealtry Lugard, 1st Baron Lugard (1858-1945), was a British imperialist and colonial administrator in Africa. He made significant contributions to the theory and practice of the British colonial policy of indirect rule.

In 1906 Lugard resigned as high commissioner and the following year accepted an appointment as governor of Hong Kong, where he remained until 1911. Then, in 1912, he returned to Nigeria as governor of both the Northern and Southern protectorates, charged with amalgamating the two territories into a single unit.

On January 1, 1914, Lord Frederick Lugard, the governor of both the Northern Nigeria Protectorate and the Colony and Protectorate of Southern Nigeria, signed a document consolidating the two, thereby creating the Colony and Protectorate of Nigeria. Forty-six years later in 1960, Nigeria became an independent state. Anniversaries are times for reflection, and given that today, just over 104 years after amalgamation, the country is still grappling with its national identity and a reanimated separatist movement, it is worth reflecting on how exactly Nigeria became Nigeria.

First People To Do Things in Nigeria

  • The Nigeria first indigenous Governor General and also the first Ceremonial President is Dr Nnamdi Azikwe.
  • The first prime minister in Nigeria is: Alhaji Abubakar Tafawa Balewa.
  • The first military head of state in Nigeria is General Aguiyi Ironsi.
  • The first executive President of Nigeria is Alhaji Shehu Shagari.
  • The first military president in Nigeria is General Ibrahim Babangida.

Facts And Questions About Nigeria

PART 4:

#1. Mention the current service chiefs in Nigeria

General Abayomi Gabriel Olonisakin is the current Nigerian Chief of Defence Staff appointed to the position on July 13, 2015 by President Muhammadu Buhari. The Current (2020) Services Chiefs in Nigeria Are:

  • Maj.-Gen. Abayomi Gabriel Olonishakin – Chief of Defence Staff
  • Maj.-Gen. T.Y. Buratai – Chief of Army Staff
  • Rear Admiral Ibok-Ete Ekwe Ibas – Chief of Naval Staff
  • Air Vice Marshal Sadique Abubakar – Chief of Air Staff
  • Air Vice Marshal Monday Riku Morgan – Chief of Defence Intelligence
  • Maj.-Gen. Babagana Monguno (rtd.) – National Security Adviser

#2. Who is the current INEC chairman?

Answer: Mahmud Yakubu

Mahmood Yakubu is a Nigerian academic and current Chairman of the Independent National Electoral Commission (INEC). Subject to approval by the Council of State, Mahmood was appointed to office by President Muhammadu Buhari on 21 October 2015, succeeding Amina Zakari, who served as acting chairman.
Place of birth: Bauchi State

Nationality: Nigeria

#3. Who is the current NAFDAC Director-General?

Answer: Mojisola Christianah Adeyeye

Mojisola Christianah Adeyeye is a Nigerian pharmacist and professor. She was appointed the Director-General of National Agency for Food and Drug Administration and Control (NAFDAC) on 3 November 2017 by the President of The Federal Republic of Nigeria, Muhammadu Buhari

#4. Who is the current Inspector General of police?

Answer: Mohammed Abubakar Adamu

Mohammed Abubakar Adamu is the Nigerian Inspector General of Police. He was appointed by President Muhammadu Buhari on 15 January 2019 replacing Ibrahim Kpotun Idris (rtd) of Niger State.

#5. Current chairman of the African Union

Answer: Moussa Faki

#6. Who is the secretary General of the united nations

Answer: António Guterres

#7. Who is the current minister of education?

Answer: Mallam Adamu Adamu

Adamu Adamu (November 2015 – Present). Before his appointment as minister, he was the secretary of Muhammadu Buhari’s transition committee. He was reappointed on 21 August 2019 as Minister of Education by President Muhammadu Buhar

#8. Mention five rivers in Nigeria that share their names with a state.

Answer: Rivers- Benue, Niger, Osun, Kaduna, Ogun, Sokoto, Cross River, Imo

#9. What was the first political party in Nigeria?

Answer: Nigerian National Democratic party (NNDP)

#10. Who is the current president of Nigeria?
Answer: Muhammadu Buhari

Muhammadu Buhari GCFR is a Nigerian politician currently serving as the President of Nigeria, in office since 2015. He is a retired major general in the Nigerian Army and previously served as the nation’s head of state from 31 December 1983 to 27 August 1985, after taking power in a military coup d’état.

Oluyemi Oluleke “Yemi” Osinbajo is a Nigerian politician and a lawyer, who is the current Vice President of Nigeria, in office since 29 May 2015.

#11. Who is the current vice president of Nigeria?
Answer: Yemi Osibajo

#12. What does the eagle in the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Strength

 #13. Mention 5 past senate presidents of Nigeria.

Answer: Dr Nnamdi Azikiwe, Evan Enwerem, Chuba Okadigbo, Anyim Pius Anyim, Adolphus Wabara, Ken Nnamani, David Mark.

#14. What do the two horses on the Nigerian coat of arm represent?
Answer: Dignity

#14. What was the black shield in the Nigerian coat of arm stand for?
Answer: Nigerian’s fertile soil

#16. What does the white colour in Nigerian flag stand for?
Answer: Peace

#17. What does the green colour in Nigerian flag represent?
Answer: Forests and abundant natural wealth of Nigeria

#18. Who is the current minister of finance?

Answer: Zainab Ahmed (substantive)

#19. Who is the current minister of defence?

Answer: The current Minister of Defence is Mansur Dan Ali.

#20. Nigeria is divided into how many geopolitical zones?

Answer: Six (6) geopolitical zones

#21. What was the first capital city in Nigeria?
Answer: Calabar

#22. Who is the current minister of FCT?
Answer: Muhammadu Bello

#23. Who is the current Nigerian Deputy Senate president?
Answer: The current Deputy President is Obarisi Ovie Omo-Agege of the All Progressives Congress while the current senate president is Sen. Ahmed Ibrahim Lawan.

#24. When did Nigerian Golden eaglets win the world under-17 FIFA world cup
Answer: 1985, 1993, 2007, 2013, 2015

#25. Who gave Nigeria her name:
Answer: Flora Shaw

#26. Who designed the Nigerian flag?
Answer: Michael Taiwo Akinkunmi

#27. Which country won the last world cup?

Answer: France
#28. Who was the first man to buy a car in Nigeria?
Answer: Bob Jensen

#29. Who was the first woman to drive a car in Nigeria?
Answer: Funmilayo Ransome Kuti

#30. What is the first TV station in Nigeria?
Answer: Western Nigerian Government Broadcasting Corporation (WNTV) in 1959

#31. Who is the current CBN Governor?
Answer: Godwin Emefiele 

Godwin Emefiele is a Nigerian economist who has been serving as the Governor of the Central Bank of Nigeria since June 4, 2014

#32. Where was crude oil first discovered in Nigeria?
Answer: Oloibiri Oilfield, located in Oloibiri in Ogbia LGA of Bayelsa State

#33. Who was the first Nigerian to become a Noble Laureate?
Answer: Wole Soyinka

#34. Who is the Nigerian current speaker of house of Assembly?
Answer: Femi Gbajabiamila, was elected Speaker of House of Representatives of Nigeria on June 11th, 2019 till June 11th, 2023.

#35. Who is the minister for petroleum resources in Nigeria?
Answer: President Muhammudu Buhari 

Current Ministers in Nigeria and Their Portfolios 2020

  • Uchechukwu Ogah – Minister of State for Mines and Steel Development
  • Muhammad Bello – Minister of Federal Capital Territory (FCT)
  • Godswill Akpabio – Minister of Niger Delta
  • Chris Ngige – Minister of Labour and Employment
  • Sharon Ikeazu – Minister of State for Environment
  • Adamu Adamu – Minister of Education
  • Mariam Katagum – Minister of State for Industry, Trade and Investment
  • Timipre Silva – Minister of State for Petroleum Resources
  • George Akume – Minister of Special Duties and International Affairs
  • Mustapha Shehuri – Minister of State for Agriculture and Rural Development
  • Godwin Agba – Minister of State for Power
  • Festus Keyamo – Minister of State for Niger Delta
  • Ogbonnaya Onu – Minister of Science and Technology
  • Osagie Ehanire – Minister of Health
  • Clement Agba – Minister of State for Budget and National Planning
  • Adeniyi Adebayo – Minister of Industry, Trade and Investment
  • Geoffery Onyeama – Minister of Foreign Affairs
  • Ali Isa Ibrahim Pantami – Minister of Communication
  • Emeka Nwajuba – Minister of State for Education
  • Suleiman Adamu – Minister of Water Resources
  • Zainab Ahmed – Minister of Finance, Budget and National Planning
  • Mohammed Mahmoud – Minister of Environment
  • Sabo Nanono – Minister of Agriculture and Rural Development
  • Bashir Magashi – Minister of Defence
  • Muhammadu Buhari – Minister of Petroleum Resources
  • Hadi Sirika – Minister of Aviation
  • Abubakar Malami – Minister of Justice and Attorney-General of the Federation
  • Ramatu Tijani – Minister of State for Federal Capital Territory (FCT)
  • Lai Mohammed – Minister of Information and Culture
  • Gbemisola Saraki – Minister of State for Transportation
  • Babatunde Fashola – Minister of Works and Housing
  • Adeleke Mamora – Minister of State for Health
  • Mohammed Abdullahi – Minister of State for Science and Technology
  • Zubairu Dada – Minister of State for Foreign Affairs
  • Olamilekan Adegbite – Minister of Mines and Steel Development
  • Tayo Alasoadura – Minister of State for Labour and Employment
  • Rauf Aregbesola – Minister of Interior
  • Sunday Dare – Minister of Sports and Youth Development
  • Pauline Tallen – Minister of Women Affairs
  • Rotimi Amaechi – Minister of Transportation
  • Mohammed Dangadi – Minister of Police Affairs
  • Saleh Mamman – Minister of Power
  • Abubakar Aliyu – Minister of State for Works and Housing
  • Sadiya Umar Faruk – Minister of Humanitarian Affairs, Disaster Management and Social Development

#36. Who is the current chief justice of Nigeria?
Answer: Walter Samuel Nkanu Onnoghen. Walter Samuel Nkanu Onnoghen, GCON (born 22 December 1950) is the former Chief Justice of Nigeria .

#37. When was the Nigerian Naira introduced?
Answer: 1st January 1973

#38. When was the first military coup carried out in Nigeria?
Answer: 1966

#39. How many local Government do we have in Nigeria?
Answer: 774

#40. Who is the first Nigerian president?
Answer: Dr Nnamdi Azikiwe

#41. Who was Nigerian first executive president?
Answer: Alhaji Shehu Aliyu Shagari

#42. Who was the Nigerian first prime minister?
Answer: Abubakar Tafawa Balewa

#43. What is the largest continent in the world?
Answer: ASIA with population of 3,641,000,000 while Australia & Oceania is the smallest continent

#44. What are the five Oceans in the world?

Answer: Pacific Ocean, Atlantic Ocean, Indian Ocean, Southern Ocean, Arctic Ocean.

Current Affairs Questions And Answers On Coronavirus (COVID-19)

1. What is Coronavirus?

Answer: Coronavirus is a disease that affects the lungs and other parts of the respiratory system.

2. Which month and year did COVID-19 Start?

Answer: December 2019

3. Where was COVID-19 was discovered?

Answer: Wuhan, a city in Eastern China

4. What are the signs that someone has Coronavirus

Answer: Coronavirus (COVID-19) symptoms include a fever, cough, and shortness of breath. These symptoms may occur 2 to 14 days after being exposed to the virus.

5. What is the official website to check COVID-19 update in Nigeria?

Answer: ncdc.gov.ng

6. How do you prevent COVID-19 Spread

Answer: Wash your hands regularly with soap and clean water, use alcohol-based hand sanitiser, maintain social distancing  (5 feet), Persons with persistent cough or sneezing, fever, difficulty in breathing should stay home or keep a social distance, contact authorities if you notice anything related to COVID-19.

7. When did Coronavirus get to Nigeria?

Answer:  27 February 2020

8. When was the second case of COVID-19 recorded in Nigeria?

Answer: On 9 March 2020, a second case of the virus was reported in Ewekoro, Ogun State, a Nigerian citizen who had contact with the Italian citizen that brought the Virus to Nigeria.

9. Who was the 1st Person to recover from Coronavirus in Nigeria?

Answer: On 13 March, Nigeria confirmed that the second case no longer had the virus in his system and thus tested negative.

10. When was the first Coronavirus death recorded in Nigeria?

Answer: 23 March 2020.

Kindly Enter Your Email Below To Get Free And Fresh Content Delivered Automatically Each Time We Publish. We Respect Your Privacy. You're Safe! No Spam Either!


We Believe This Article Was Helpful, Don’t Hesitate To Share This Information With Your Friends On Facebook, Twitter, Whatsapp and Google plus.
Copyright Warning: Contents on this website may not be republished, reproduced, redistributed either in whole or in part without due permission or acknowledgement. All contents are protected by DMCA.
The content on this site is posted with good intentions. If you own this content & believe your copyright was violated or infringed, make sure you contact us via This Means to file a complaint & actions will be taken immediately.

About the author

Avatar

Worthwhile

Leave a Comment